Kezdőlap > Uncategorized > “A Projekt” kurzus élményem

“A Projekt” kurzus élményem

Igen érdekes kurzuson vagyok túl. Ahogy páron tudjátok, elég sokat foglalkozom oktatással és különböző trainingekkel, főleg Silverlight és TFS témákban. Nem titkoltan, nem vagyok túl nagy rajongója sehol, semmikor a level 1-200-as szintnek és hiszem, hogy van azon túl is élet. Az élet azt bizonyítja, hogy a friss tudással felvértezett fejlesztők, akik ténylegesen használják ezeket a technológiákat a hello world-ön túl is, már sokszor az elején elhasalnak, ha egy éles üzleti alkalmazást kell elkezdeni fejleszteni. Az alap, hivatalos training anyagokban megtanítják a technológiák különböző tekerőit, gombjait, kapcsolóit, de azt, hogy ténylegesen egy alkalmazást, hogyan kéne lefejleszteni, struktúrálni, megtervezni, és hasonlókat, bizony nem. Nyilván minden oktató (legalább is nagyon remélem) akárcsak én, igyekszik a kurzusában a core technológiai tudáson túl, valamiféle olyan skillset-et átadni, amivel el lehet kezdeni használni az adott technológiát. Így például a Silverlight-os 5 napos kurzusokban én az utolsó két nap inkább a Blend-et és az MVVM-et próbálom átadni, oktatni és már csak minimális platform képességeket mutatok be, inkább csak megemlítem, hogy ezt is meg azt is lehet még. Persze pontosan tudja minden Silverlight-ban fejlesztő, hogy ez még mindig bőven nem elég. Node akkor merre tovább?

Egy igen jó barátommal,  megálmodtunk , majd egy Multi oktatási palettájára felvettünk egy speciális tanfolyamot, a neve a Projekt. Ezt a kurzust nagyon speciálisnak (ugyanakkor kockázatosnak is) szántuk. (kockázatosnak nem szántuk, az egyenes következmény volt ) Meghúztunk egy baseline-t, és azt mondtuk, hogy oké, ez az a skill set, ami alatt semmit sem fogsz érteni a kurzuson, mert mi most level 3-400-ra megyünk. Azaz vagy ne gyere, vagy hallgasd végig az előkövetleményekhez tartozó (3 kurzust). Ennek az eredménye az volt, hogy igen okos emberek ültek össze. Mindez azért kellett, mert a kurzusunk alapötlete a következő volt. Legyen egy megrendelésünk (a projekt) és álljunk neki, tervezzük meg, implementáljuk le, de ÉS ITT A NAGYON NAGY DE, nincs kőbe vésve, hogy akkor most mit és merre. Nincsenek slide-ok, whiteboard van! Nincsenek milestone-ok, kiinduló demóprojektek, külön demoprogik. Egy filctollból indulunk ki és megtervezünk egy RIA alkalmazás architektúrát, szőrőstül bőröstül, n rétegen át, a szükséges, odaillő design pattern-ekkel együtt. Technológiákat illetően használtunk Silverlight-ot, EF4-et POCO-val, Unity-t, MEF-et, WCF-et, persze mindent csak lazán csatoltan, figyelembe véve a függőségek számának alacsonyan tartását, a tesztelhetőséget, és az épeszűséget, használtunk Visual Studio-ban Achitecture Tools-t, Blend-ben Sketchflow-t és mindent ami szem szájnak ingere és ÉRTELMESEN felhasználható az adott szituációban és tényleg segít is. És hogyan haladunk és merre megyünk? Arra megyünk és úgy, ahogyan a hallgatók akarják, ígénylik (persze kontrol alatt). Erről nyilván a tanfolyam előtt fogalmam sem lehetett, így semmivel nem lehetett előre készülni, azt leszámítva, hogy tudtam, melyek azok a fontos fejezetek, amelyeket át kell rágnunk. (MVVM, Blendability, Modularizáció, stb…) Cserébe folyamatos ötletelés, véleményezés, értékelés volt a hallgatókkal, a gondalatikat, jó ötleteiket beépítettük az alkalmazásba. Véleményt, adott kérdéssel kapcsolatban, mindenkinek mondania kellett.

Szóval kockázat az bizony volt, de a történet vége jó (különben le se írnám ). Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk a tanfolyam jellegével kapcsolatban, én magam is úgy érzem, hogy messze a valaha legjobb tanfolyamomat tartottam meg, és talán soha nem élveztem még ennyire az oktatást. A 4 nap során hihetetlen mennyiségű információt sikerült átadni, amit könyvekből nem nagyon lehetett volna megtenni. (főleg azért, mert nem nagyon van ilyen könyv) Szóval eszméletlen jó érzés volt csinálni ezt a dolgot és hát persze tudom, hogy még egyszer ez ilyen már nem lehet. Más emberek, más jelleg, bár tény, hogy ebben a tanfolyamban mindig ott lesz az újdonság varázsa.

Ezúton is köszönöm a hallgatóknak ezt az élményt!

Kategóriák:Uncategorized

Hozzászólás