Kezdőlap > Uncategorized > Okostelefonok, a nevető harmadik a befutó?

Okostelefonok, a nevető harmadik a befutó?

Az okostelefonoké a jövő, ez nem is kérdés… Nem tudom kedves olvasó, szembejöttél-e velem valaha egy olyan konferencián, ahol a 3 képernyőről és a jövőről beszéltem. Ha igen, akkor a következő szavak ismerősek lehetnek:

“A mobil okos. A mobil velem van. A mobil tudja, hol vagyok, tudja mennyi az idő, merre kell menni, hall és lát is, tudja mire mutatok vele. Hosszabb távon, tudja milyen zenét szeretek, melyek a kedvenc elfoglaltságaim, kik a barátaim, hol leszek holnap, mi érdekel, mi fontos. A szoftverpiac egy teljesen új világát nyitja meg előttünk.” De talán elég, ha csak annyit mondok, hogy Augmented Reality, és máris sokan hümmögve és fejbólogatva kezdenek fantáziálni a jövő szoftveréről.

Tagadhatatlan tény, hogy ennek a világnak az Apple adta a legnagyobb lökést eddig, amikor előrukkolt az IPhone-nal. A lökés alatt egy hatalmas nagy pofont értek, amelyet elegánsan leosztott versenytársainak. Mikor bemutatta a terméket a keynote-ban, kijelentette, hogy évekkel vannak vetélytársaik és a piac előtt. Akkor igazuk volt, az előny mindmáig közel behozhatatlannak tűnt. Azonban a konkurensek is felébredtek téli álmukból és rájöttek van élet a PC-n kívül. Sőt… a PC-n kívül van igazán élet! Mi sem bizonyította jobban, mint az apple sikere az IPhone-nal… Cégek alakultak rá, magánszemélyek sikersztorijainak tucatjait hallhattuk.

Az okostelefonok-é a jövő, nem kérdés…. A jövő? Mit beszélek, már a jelen is! Ennek a felismerésnek az eredménye a Windows Phone 7 is a Microsoft házatájáról, illetve a Google nagytestvértől az Android. Az előbbiről már pont eleget beszéltünk és vitáztunk, mindenki tudjam, hogy nagy rajongója vagyok stb… szóval most inkább az utóbbiról, az Android-ról beszélnék.

Kiváncsi voltam mi a helyzet a mobilok linuxával, az Android-dal, ami most 2.2-es verziónál jár, a “Froyo”-nál. (korábban is ránéztem már az Android-ra akkor ez egy nagy nulla volt…) Bizony, bizony megnéztem a Google I/O konferencia idevonatkozó részeit és beletúrtam az Android SDK-ba. Egyetlen szóval:

Jó. Ez a cucc jó. Ez a cucc nagyon jó! Bevallom (most már kicsit szégyellem) én kicsit mindig úgy gondoltam a Google-re, hogy egy számomra homályos, ködbevesző óriás, aki csinált egy jó keresőt és kb abból él, mert minden egyéb szolgáltatása erőltetett és nem túl jól használható. (kivétel talán a gmail…) Tévedtem. Hogy mennyire sutyiban, azt nem tudom, lehet hogy csak én nem figyeltem oda, de ezek építettek valamit, ami jó. Nagyon jó. Kérlek kedves olvasó, ne várd, hogy most az Android, meg a google platform összes jóságát felsoroljam, nem tudom, nem is értek hozzá. Inkább kiemelném, ami engem, mint fejlesztőt azonnal megfogott.

Android 2.2 – Froyo-ra bizony Java-ban lehet fejleszteni. Az api egész barátságos. A felhasználói felületet XML-ben lehet megfogalmazni… (ismerős?) Van jó kis emulátor, könnyen használható fejlesztő környezet. 1 órán belül szűz gépen, volt egy hello world-öm, gombnyomásra. A fejlesztői élmény bizony jó.

Google Cloud Services – Android párosítás. Bizony akárcsak az MS, a google sem tétlenkedik és ha már van egy rakás szabad szervere, miert ne lennének klassz szolgáltatásai a felhőben. A googlemaps integráció magától érthetődő, de az android képes olyanra is amire például a vetélytársai nem. A Push notification új szintjére gondolok, amikor például egy felhőből jövő üzenet ,alkalmazást indíthat a telefonon. Például a google chrome-ban, miközben útvonalat tervezek a google maps-en, a kiadott route-ot rátölthetem a mobilomra egyetlen klikkel. Vagy a beböngészett kedvenc oldalt, ráküldhetem a mobilomra. (nem vezetéken, nem blucuccon, hanem a cloud-on át) Hínye… ezek a fickók nem ültek a barájaikon. Az a kis apróság, hogy megszerezték Brad Abrams-et a csapatba meg…. OMG!

Böngészés Android-on: Rémgyors. Minden energiájukat beletolták, hogy az oldalak gyorsan betöltődjenek, a javascript futtatási sebessége verje a konkurenciát. Ebben a témában jelesre vizsgáztak a srácok. A 2.2-es Android 2-3x gyorsabb, mint az elődei, és agyba főbe veri az IPhone-t, de még az IPad-et is.

Minden, amit hiányolunk az IPhone-ból és a WP7-ből az Android-ban megvan. Csak hogy párat említsek: Multitasking, magas szintű konfigurálhatóság, teljes testreszabhatóság. A vizuális élménye is rendkívül meggyőző tud lenni az OS-nek.

Persze, ami az előnye, az a hátránya is lehet. A túlzott testreszabhatóság ront a konzisztencián (a szabványosság hiánya komoly probléma lehet), a párhuzamos futtatás megöli majd az aksit és a teljesítmény is biztos rosszabb lesz miatta. Persze vannak kétségeim is, hiszen a mobil piac jelentős többsége nem a power user-ekről szól, hanem a casual (1ség) user-ről, akiknek a WP7 és az IPhone képességei bőven megfelelők és mivel azok UX szempontjából picit erősebbek, konzisztensebbek, meglátásom szerint nagyobb népszerűségnek örvendhetnek majd.

De tény, hogy ez egy baromi kemény platform. Tény, hogy jó a fejlesztői élménye, és úgy fest, ez igaz a felhasználói élményre is. Állítólag 3 hónapos ciklusokban fogjuk kapni a jót a fa allá. Az Android a mobilvilág linux-a, és mint ilyen nagyon jól képes alkalmazkodni. Egyre több gyártó próbál előrukkolni mindenféle tablet megoldással (kedvet kaptak az IPad miatt) Android alapokon. Ez azért sokat elmond…

Mit is mondhatnék. Egyik szemem sír, a másik nevet. Boldog vagyok, mert az egészséges verseny nyertesei garantáltan mi, felhasználók leszünk. Ugyanakkor sírok is, mert, mint fejlesztő, most tanulhatok meg újra java-ul, meg android-ul :). (Objective C-ül azért nem, mindennek van határa! :D)

Oda kell rá figyelni… ééééés pont 🙂

Kategóriák:Uncategorized
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Hozzászólás